EtusivuUutisetKuljettajaa avustavat järjestelmät lisäävät turvallisuutta

Kuljettajaa avustavat järjestelmät lisäävät turvallisuutta

Uusi teknologia on mahdollistanut autoihin huomattavia turvallisuusparannuksia myös aktiivisen turvallisuuden kautta. Esimerkiksi kuljettajaa avustavat järjestelmät, kuten kaista-avustin tai automaattinen hätäjarrutustoiminto, parantavat merkittävästi turvallisuutta estämällä onnettomuuksia tai vähintäänkin lieventämällä niiden seurauksia.

Näistä varusteista huolimatta vahinkoja voi joskus sattua – tällöin järjestelmien ja niiden tunnistimien oikeanlainen korjaus ja kalibrointi ovat ensiarvoisen tärkeitä. Kolarikorjauksen yhteydessä korjaamoilta vaaditaan erityistä koulutusta ja osaamista avustavien järjestelmien vaurioiden tunnistamiseksi sekä korjaamiseksi. Osaamisen lisäksi esimerkiksi kalibrointiin tarkoitettuihin työkaluihin tarvitaan investointeja – laatu voi siis näkyä myös korjauksen kustannuksissa. Oikeanlainen korjaus varmistaa avustimien toiminnan myös jatkossa, silloin kun niitä eniten tarvitaan.

Sähköautot yleistyvät vauhdilla

Sähköauto on ekologinen, mukava ja päästötön tapa liikkua – sähköisen liikkumisen edut näkyvät selvästi uusien ladattavien autojen suosiossa. Sähköisen voimalinjan tärkeimpiä komponentteja on korkeajännitteinen ajovoima-akku. Akun sisältävien ajoneuvojen, kuten täyssähköautojen, ladattavien hybridien ja täyshybridien, vaurioiden selvittäminen ja korjaaminen vaatii myös oikeanlaisen koulutuksen. Autovalmistajat tarjoavat korjaamoille malli- ja järjestelmäkohtaisia koulutuksia, joilla voidaan varmistaa tarvittava osaaminen turvallista korjausta varten. Kun sähköauto korjataan oikein, on sillä ajaminen huoletonta myös tulevaisuudessa sen elinkaaren loppuun saakka.

Valmistajan ohjeilla on merkitystä

Nykyautojen vaativat korirakenteet ja moderni teknologia vaativat korjaustyön näkökulmasta yhä enemmän ammattitaitoa, koulutusta, työkaluja sekä oikeanlaisia korjausohjeita. Asiaa on huomioitu myös uusissa Autoalan neuvottelukunnan korjaamoehdoissa – korjaukset on suoritettava ammattitaitoisesti ja huolellisesti noudattaen valmistajan automallikohtaisia korjausohjeita. Tämä korostuu erityisesti kuljettajaa avustavien järjestelmien sekä sähkö- ja hybridiautojen tapauksessa.

Myös asiakkaana on tärkeää varmistua siitä, että korjaamo täyttää laadultaan korjaukseen sopivat kriteerit – esimerkiksi autovalmistajan valtuutuksen tai korikorjaamolaatuluokituksen oikeanlaisen tason.

Markus Markkanen, tekninen asiantuntija, Autotuojat ja -teollisuus ry, p. 040 733 8856, markus.markkanen@autotuojat.fi

Autoalan Keskusliitto © 2024 Tietosuojaseloste